Pasaport Nasıl Çıkartılır? Başvurusu ve İşlemleri - AvantajliSeyahat

Sen gitmek iste yeter... Dilediğin yere en ucuz uçak bileti Avantajliseyahat.com'da!

Pasaport Nasıl Çıkartılır?
yurt-disi
08 Aralık 2021

Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Yeni kültürleri deneyimlemek, tarihi eserler sayesinde geçmişi yeniden yaşamak ve yılın tüm yorgunluğunu atmak için yurt dışında keyifli bir tatil mi planlıyorsunuz? Bu hayali gerçekleştirmek için gereken en önemli şeylerden biri de elbette pasaport! İyi ama pasaport nasıl alınır, pasaport için hangi belgeler gereklidir? Pasaport çıkartmak için bilmeniz gereken detayları bir araya getirdik.

Pasaport Nedir?

Pasaport, ülkeler arasında seyahat etmek için kullanabileceğiniz uluslararası geçerliliği olan bir kimlik belgesi türüdür. Pasaport denilince akla genellikle bordo veya yeşil geçiş türleri gelirken, geçiş türleri bu ikisiyle sınırlı değil.

Pasaportlar - Hangi Tür Pasaport Kime Verilir?

Türkiye'de 5 farklı pasaport işleme türü vardır. Pasaportlar ülkeye geliş amacınıza ve kalış sürenize göre farklılık göstermektedir. Şimdi pasaport çeşitleri ve işlevleriyle ilgilenenlere bir göz atalım. Şu detayı da verelim: Çocuk pasaportu nasıl alınır diye merak ediyorsanız, çocuklar için de yetişkinler ile aynı pasaport çıkartma adımlarının atıldığını vurguluyoruz. Günümüzde korona virüs gibi salgın hastalıklar için tüm süreç değişiklik gösterebiliyor, süreçle ilgili önceden sorumlu mercilerden bilgi almak mantıklı olacaktır.

1) Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Pasaport türleri ve renkleri bireysel işlemler için belirlenir. Bu türler arasında bordo renkli pasaport klasik pasaporttur. Şartları sağlayan her vatandaşa verilebilir. Bordo pasaportu olan kişiler belirli ülkelere giriş için vize gerektirse de bazı ülkeler vizesiz seyahat etmelerine izin vermektedir. Bordo Pasaport almak istiyorsanız minimum 6 ay, maksimum 10 yıl süreyle alabilirsiniz.

Bir kere alırsanız 10 yıl boyunca yenileme, değişim gibi işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca 18 yaşını doldurmamış kişilere 5 yıla kadar pasaport düzenlenmektedir. Avrupa ülkelerine seyahat etmek için bordo pasaport ve vize gerekmektedir. Bordo pasaport çıkartmak için nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı aslı, banka çeki ve cüzdanı, 1 adet biyometrik fotoğraf, öğrenciler için öğrenci belgesi, özel günler için muvafakat name ve varsa eski pasaport gerekmektedir.

2) Gri Pasaport - Görev ve Görev için

Yurt dışında görev yapan devlet görevlisi ve milli sporcu kişilere verilen pasaport türüdür. Bu kişilerin eskiden bordo pasaportu olsa bile gri pasaporta ihtiyaçları var. Bu geçiş, görevde ve görevdeyken seyahat etmesini daha uygun hale getirecektir. Gri pasaport kim alır diye sorarsanız, sarı basın kartlı gazeteciler, milli sporcular, bilim insanları ve araştırmacılar, fuarda görevli öğrenciler şeklindedir. Bordo kırmızı pasaportun yanı sıra onay ve başvuru formu, engelli çocuklar için tabipler birliğinden alınan rapor ve vesayet kararı bulunan bir belge de gerekli belgelerdir.

3) Özel Pasaport (Yeşil Pasaport)

5 yıl boyunca ülkeler arası rahat seyahat etmek istiyorsanız yeşil pasaport alabilirsiniz. Bordo pasaporta çok benzeyen bu pasaport türünün avantajlarından biri, bazı ülkeler için online vize hizmeti aracılığıyla girişe izin vermesidir. Yetkililer ve eski üst düzey devlet çalışanlarının yeşil pasaportları var. Normal bir memur iseniz; yeşil pasaporta hak kazanmak için çalışanınızın en az 3 yıllık olması gerekir. Yeşil pasaport alan eşler ve 25 yaş altı çocuklar da bu belgeyi alabilirler. Özel damgalı pasaport başvuru formu için, üniversite öğrencileri için öğrenci kimlik kartı ve engelliler için sağlık belgesi gereken belgelerden bazılarıdır.

4) Siyah Pasaport - Diplomatik Pasaport

Devlette önemli bir konuma sahip kişilere verilen siyah pasaport, görev süresi boyunca geçerliliğini koruyor. Belediye başkanları, valiler, generaller, bakanlar ve meclis üyelerinin siyah pasaportları var. Diplomatik pasaportlar için herhangi bir ücret veya fotoğraf istenmez. Diplomatik pasaport alan kişiler arasında siyasi kuryeler ve danışmanlar da yer alıyor.

5) Kırmızı Pasaport - Geçici Pasaport

Periyodik pasaportun kaybolması ve süresinin dolması durumunda geçici pasaport türü kullanılır. Bu, Türk diplomatik misyonu tarafından hastalık, bir aile üyesinin ölümü veya sınır dışı edilmesi durumunda verilen bir pasaporttur. Bu pasaportu alan kişiler yurt dışından Türkiye'ye bir kez giriş yapabilirler. Kırmızı pasaport verilen kişilerin genellikle pasaportlarını kaybettikleri için aldıkları bilinmektedir.

Devlet adına çalışanlara gri, siyah ve geçici pasaport verilebildiği için bu yazıda "Bordo-yeşil pasaport nasıl alınır?" sorusunu baz alarak cevap vereceğiz.

Pasaportsuz Seyahat Edilen Ülkelerin Listesi, 2021

Aldığınız pasaport türleri, tatil planlarınızı belirleyecektir. Peki, ama pasaportsuz seyahat etmek isterseniz ne olur? Tatil hayallerinizi ertelemek mi istiyorsunuz? Pasaportsuz gidebileceğiniz ülkeler var. Bu ülkelere seyahat edebilir ve hayatınızın birkaç gününü daha da unutulmaz hale getirebilirsiniz. Bu ülkelere sadece bir kimlik ile girebilirsiniz. Pasaportsuz seyahat edebileceğiniz ülkeler şunlardır:

Gürcistan

Kıbrıs

Moldova

Ukrayna

Azerbaycan

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü veya 199 numaralı çağrı merkezinden online randevu alarak pasaport başvuru sürecini başlatmalısınız. Daha sonra belirlediğiniz gün ve saatte İlçe Nüfus Müdürlüğündeki randevuya gitmeniz gerekecektir. Pasaport başvurusu için gerekli belgeleri doldurarak.

Pasaport Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Pasaport çıkarmak için gerekli belgeler istenilen pasaport tipine göre farklılık göstermektedir. Ancak bordo pasaport çıkartmak için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:

TC Orijinal kimlik veya geçici kimlik (kimliğiniz eski veya hasarlıysa, önce kimliğinizi güncellemenizi öneririz).

Anlaşmalı bankalarda ödeyebileceğiniz pasaport ve/veya kağıt ücretleri için dekont.

2 biyometrik fotoğraf

18 yaşından küçükler veya engelliler için rıza beyanı

Pasaport yenileme başvurusu yaparken eski pasaportunuz

Bordo pasaport başvurusu için gerekli evraklar bunlar olmakla birlikte, öğrenci iseniz sizden bazı ek evraklar istenebilir veya bazı evraklardan muaf tutulmanız istenebilir.

İstenilen belgelere istinaden bazı ülkeler vize başvurularında uçak bileti veya uçak bileti rezervasyonu istemektedir.

Kayıt belgesi, ücretsiz pasaport verilebilmesi için gerekli belgelerden biridir. Herhangi bir sorun yaşamamak için Nüfus Müdürlüğü ile iletişime geçmeden en az 1 ay önce öğrenci belgesi almak mantıklıdır. Pasaportun düzenlenebilmesi için ibraz edilmesi gereken belgeler arasında ödeme makbuzu bulunmamaktadır. Çünkü öğrenci kartınızı aldığınızda harç ödemekten muaf olursunuz. Sadece kayıt ücreti ödenir.

Yeşil Pasaport Almak İçin Hangi Ek Belgeler Gerekiyor?

Yeşil pasaport almak istiyorsanız, aşağıdaki belgelerden birine ihtiyacınız olacak:

Çalıştığınız kurumun il, bölge veya merkez ofisinden imza sirküleri

Emekli veya çalışan iseniz, personel bilgileri

Bir aile üyesi sayesinde yeşil pasaport kullanıyorsanız ve alıcısı vefat ettiyse, mesai saatleri içinde ölen kişinin kişisel bilgilerini içeren bir belge

Pasaport için gerekli belgeler

Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Öğrenci pasaportu alacaklar veya yeşil pasaport almak isteyenler sadece belge ücretini öderler. Bordo pasaport alacak olanların ödeyeceği ücret pasaportun geçerliliğine bağlıdır. Her yıl değişen 2021 pasaport harç ücretleri aşağıdaki gibidir.

6 aylık pasaport harcı: 227,20 TL (gümrük) + 180 TL (pasaport kayıt ücreti) = 407,20 TL

1 yıllık pasaport vergisi: 332,10 TL (gümrük) + 180 TL (pasaport defteri vergisi) = 512,10 TL

2 yıllık pasaport vergisi: 542,20 TL (gümrük) + 180 TL (pasaport defteri vergisi) = 722,20 TL

3 yıllık pasaport vergisi: 720,20 TL (gümrük) + 180 TL (pasaport defteri vergisi) = 900,20 TL

4-10 yaş arası pasaport harcı: 1085,40 TL (gümrük) + 180 TL (pasaport defter harcı) = 1265,40 TL

Nasıl Pasaport Alabilirim?

Pasaport çıkartmak için randevu alıp gerekli evrakları topladıktan sonra İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek kişisel başvurunuzu yapınız. Gerekli adımlardan sonra pasaportunuz PTT ile belirttiğiniz adrese gönderilecektir. Pasaport başvurunuzun durumunu da e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Pasaport Harçları Hangi Bankaya Ödenir?

Pasaport ücretini ödemek için banka aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz. Listemizde pasaport ücreti alan bankalar var;

AKBANK T.A.Ş.

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş.

QNB FİNANSBANK A.Ş.

HSBC BANK A.Ş.

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.

VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.

ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş. (PTT)

TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI A.Ş.

Pasaportunuzu Nasıl Yenilersiniz?

Pasaportunuzun süresi dolmuşsa veya soyadınız değişmişse ve bu nedenlerle yeni bir pasaport başvurusunda bulunmanız gerekiyorsa, "Pasaportunuzu nasıl yenilersiniz?" Sorunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Pasaport yenileme prosedürü pasaport çıkarma prosedürü ile aynıdır, sadece eski pasaportunuzu evrakların arasına koymanız yeterlidir.

Pasaport Yenileme Ne Zaman Yapılır?

Pasaport yenileme işlemi, pasaport defterinde yer kalmadığında veya pasaportun süresi dolduğunda gerçekleştirilir.

Pasaport Uzatma Başvurusu Nereye Yapılır?

Pasaport yenileme çipli yeni bir pasaport türüne geçiş anından itibaren yeni pasaport başvurusunda bulunmanız ve yeni bir pasaport defteri almanız gerekecektir. Yeni sisteme geçilmeden önce pasaport süresi dolan kişiler aynı pasaport defterinden başvuruda bulunup ek süre alabiliyordu. Pasaport sistemini değiştirirseniz, süresi dolan pasaportlarda yer olsa dahi yenilenmez, yeni defter almak zorunda kalırsınız. Başka bir deyişle, pasaport yenileme yoktur. Pasaport yenileme süreci, sıfırdan pasaport başvurusu olarak görülmelidir. Pasaportunuzu uzatmak istiyorsanız, ilçe ve ilçelerin ikametgâhlarından randevu almanız gerekmektedir.

Pasaport Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaportunu uzatmayı düşünenler, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'nün karşılama sisteminden veya 199 çağrı merkezini arayarak randevu alabilirler. Web sitesi üzerinden randevu almak çok kolaydır. Bordo (umumi), yeşil (özel) ve gri (hizmet) pasaport türlerinden size en uygun olan pasaportu seçebilirsiniz. Türkiye içinde bir il veya bölgenin Nüfus Müdürlüğünü seçerek pasaport uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz. Yaşadığınız ilçe veya ilden başvuru yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bordo pasaport uzatma başvuruları il ve ilçelerdeki mukimlik ofislerinden, gri ve yeşil pasaportların uzatma işlemleri ise sadece illerdeki ikametgâhlardan yapılabilmektedir.

Başvuru menüsünden kendi adınıza veya yakınlarınız adına başvuru yapabilirsiniz. Randevu seçerken nüfus cüzdanınızın veya TC kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. TC kimlik numaranızı ve bununla ilgili bazı bilgileri gerekli sütunlara girdikten sonra il veya ilçe nüfus müdürlüğünü seçebilecek ve o şubenin randevu almak için müsait olacağı gün ve saatleri görebileceksiniz.

Tarih, saat ve nüfus yönetimi bilgilerini girdikten sonra e-posta adresinizi girin ve son adıma geçin. E-postanıza gönderilen onay e-postasını onayladıktan sonra toplantınız kapatılacaktır. Randevunuza gelemeyeceğiniz durumlarda, kararlaştırılan randevudan en az iki gün önce iptal etmeniz gerekmektedir. İptal edilmeden randevuya gelmemeniz durumunda sistem 1 ay içerisinde yeni randevu düzenlemeyecektir.

Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Pasaport uzatma başvurusu, sıfırdan pasaport başvurusu yapmaktan farklı değildir. Pasaport defterinizde boş sayfa yoksa ve pasaportunuzun geçerliliği devam ediyorsa sadece 180,00 TL defter ücreti ödeyerek yeni pasaport defteri başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu durumda mevcut tam pasaportunuzun geçerlilik süresi yeni pasaport defterine aktarılacaktır.

Mevcut pasaportunuzun süresi dolmuş ve yeni bir pasaport çıkarmak istiyorsanız, geçerlilik süresine göre hem defter ücretini hem de pasaport ücretini ödemeniz gerekecektir. 2021 pasaport ve kitap ücretlerinin listesini görebilirsiniz.

Yenileme Ücreti Nereye Ödenir?

Pasaport defter harcı, Maliye ve Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerde emlak ofisinde "pasaport defter harcı" ve pasaport harcı "e-pasaport harcı" adı altında ödenir. Ödeme yeri ilk pasaport çıkarmadaki gibi vergi daireleri, banka şubeleri ve PTT şubeleridir.

Pasaport Başvurusu Sonrasında Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Pasaport başvuru veya pasaport başvurusu sonrasında uçak bileti işlemlerinizi hızlıca tamamlamak için avantajliseyahat.com web adresinde bulunan uçak bileti arama motorunu kullanarak uçak bileti karşılaştırması yaparak gidilecek ülke veya bu ülke şehirlerini karşılaştırarak uçak bileti satın alabilirve rezervasyon oluşturabilirsiniz. 7 gün 24 saat uçak bileti işlemlerinizi 0 850 303 82 80 müşteri hizmetlerimizi arayarak hızlıca tamamlamanız mümkün olacaktır.

Vize Başvurusunda Uçak Bileti Rezervasyonu

Vize başvurunuzda mutlaka uçak bileti görüntüsü veya rezervasyon bilgisi sunmanız sizlerin faydasına olacaktır. Örnek olarak Rusya vize başvurusu yapacaksanız ek olarak istenilecek belgelerin yanı sıra Rusya uçak bileti rezervasyonu ile vize başvurunuz daha da kolaylaşacaktır. Vize işleminiz tamamlanmasından sonra dilerseniz seyahat edecek tarih veya aylara göre uçak biletinizi değiştirebilirsiniz. Formun Üstü